Steve Klink Jazz Pianist, Arranger and Composer
> ENGLISH
 
> DEUTSCH
 


Folkbop and the Midwest Gospel Re-SOULution


Poglejte videoposnetek ali zgolj odlomek, preberite, kaj pravijo tiskani mediji, ali si skupino oglejte v živo:


Novice

  • Novi album tria: "Searching the Blue". Več podrobnosti tukaj.
  • Steve je, na podlagi besedil slovenskega pesnika Ferija Lainščka, napisal glasbo in aranžmaje za pihala in godala za novi album priznane jazzovske pevke Mie Žnidarič "Nevidni orkester - Invisible Orchestra". Projekt raznolikih občutij, "Nevidni orkester" je bil že označen za mojstrovino in je trenutno po prodajni uspešnosti na 22. mestu na slovenski lestvici hitov, kljub temu, da gre za akustičen album jazza, bluesa in balad. V povezavi s tem albumom bo Steve nastopil v dokumentarnem filmu o življenju Mie Žnidarič. Dokumentarec bo za nacionalno televizijo režiral Brane Bitenc, v njem bomo spremljali posnetek s koncerta, ki je bil 22. aprila 2008 v Festivalni dvorani, poleg tega bomo z Mio potovali po izbranih prizoriščih Slovenije.
  • Dve skladbi z Miinega novega albuma "Nevidni orkester - Invisible Orchestra" bosta izšli pri nemški blagovni znamki Meyer Records. Kompilacija "Various Artists - Meyer Records Volume 2" bo predvidoma izšla julija 2008, vinilna različica pa decembra.
  • Kmalu: "media player", kjer boste lahko vsak teden prisluhnili novi skladbi z glasbenega opusa Steva Klinka.

Novi album Steva Klinka: Searching the Blue

ReSOULucija folkbopa in gospela ameriškega srednjega Vzhoda

»Predvsem sem hotel glasbo popeljati nazaj, vse do mojih korenin,« je Steve Klink, v Sloveniji znan predvsem kot soprog in glasbeni partner pevke Mie Žnidarič, pred kratkim povedal novinarju med pogovorom o svojem novem in dolgo pričakovanem cedeju Searching the Blue. Album prihaja po uspehu albumov Feels Like Home in Places to Come From, Places to Go..., poklonov kantavtorskima ikonama Randyju Newmanu in Joni Mitchell, in Blue Suit, ki ga je posnel z bobnarjem Gregoryjem Hutchinsonom. »Od nekdaj sem si želel posneti album s povsem izvirnimi skladbami, ki bodo izrisovale moje bistvo in glasbeni svet, v katerem sem odraščal.«

Nadarjeni pianist in skladatelj je odraščal v osrčju Amerike in njegova globoka predanost in ljubezen do glasbe žarita iz vsakega tona, ki ga izvabi iz belih in črnih tipk. »Ameriški srednji vzhod je prav poseben prostor. V nasprotju z ustaljenimi trendi zasičenih jazzovskih krogov ameriških velemest so tod, ko sem odraščal, prevladovali folk, blues in nezamejena prostranost.«

Steve je vedno vedel, da je vešč v zlaganju glasbe; prostrane širjave njegove mladosti so zastavile paleto, v katero je primešaval nove in nove vplive. Preden se je preselil v Boston in nato v New York, je kot otrok z družino prepotoval vzhodno in zahodno Evropo. »Ne glede na to, kje sem se znašel, sem vedno zbiral in poslušal glasbo, in počasi vse več skladal.« Kot študent jazzovske kompozicije na Konservatoriju Nove Anglije v Bostonu je začutil nujo, da glasbo oklesti, minimalizira; da se oddalji od sodobnih idiomov prevladujočega jazzovskega stila. »Četudi večina skladb na novem cedeju izhaja iz jazzovske tradicije, je sama oznaka ,jazz‛ – vsaj zame – postala dvoumna. ,Jazz‛ danes v različnih kontekstih pomeni marsikaj – od popa do neumusik. Glasbo na albumu Searching the Blue najraje poimenujem folkbop, ker zaobjema različne vrste ameriške folk glasbe in nima prav nič z bolj ‚intelektualnimi‛ elementi jazza. Razen morda kančka bepopa v stilu Buda Powella…«

Folkbop je torej s folk elementi prepredena jazzovska tradicija: blues, soul, gospel in celo swing, začinjen s hardbopom in bebopom. Vse to je prežeto s folk glasbo srednjega Vzhoda. »Kitara je nedvomno osnoven inštrument ameriškega folka. Kot pianist sem igral z mnogimi kitaristi in bil ob tem primoran spremeniti svoje dojemanje klavirja.« S široko zastavljenimi akordi, razprostrtimi podobno kot na odprtih strunah kitare, Stevov enostavni, srčno odkriti pianistični stil in uporaba folk in country idiomov spominjata na kratek izlet Raya Charlesa v country žanr. »Če pogledam nazaj, sem lahko hvaležen, da sem odraščal v Iowi. Gnetlo se je izjemnih skupin in umetnikov, kot so Greg Brown, Bo Ramsey in Big Wooden Radio. V bližnjem Chicagu so sloveli bluesovski pianisti, na primer Sunnyland Slim. Skupine, ki so igrale bluegrass, so se venomer ustavljale na turnejah med obema obalama.«

Searching the Blue poslušalca odvede na potovanje skozi romantično obdobje ameriške bogate glasbene tradicije in skozi zgodovino njenih folk oblik.

Raznolikost izvirne glasbe na albumu je presenetljiva. Slastna spojina down-home bluesa, čutnih balad, razgretih ritmov ter prebliskov kánonov, fug in gospela je vrhunec mnogih let trdega in predanega dela. »Vsaka skladba je svoj lasten glasbeni svet, zajet v jedrnat aranžma, nekako tako, kot kantavtor piše svoje skladbe. Klavirski trio z Marcusom Rieckom na bobnih in Volkerjem Heinzom na kontrabasu je podlaga, na katerem je zgrajen vsak od teh svetov.« Starting Over se tako začne kot country fuga in se razvije v bluesovski marš v stilu Gena Harrisa in skupne The Three Sounds. Figurin' a Question je s kontrabasom podložena kánonska tema, ki se najprej razbesni v zažigalno hiter blues in se spet umiri v svojem nasprotju v Askin', skladbi, ki se v svojih mnogoterih formah razteza vse do countryja in gospela. Na plošči so tudi posnetki nekaterih izbornih izvedb v živo; uvede jih Peri's Winkle Blues v stilu bugaloo iz berlinskega kluba Quasimodo, ki je bila posneta med turnejo Wir-Jazz Wunderkinder založbe Minor Music. S svojim triom je nastopil na več kot štiristo koncertih in Evropa je Stevovo glasbo sprejela z velikim navdušenjem. Kot je zapisal nemški Der Spiegel, »predvsem nas Steve navdihuje s svojo energičnostjo in povezanostjo z gospelom in bluesom; nadvse prijetna izkušnja, in to ne zgolj za oboževalce jazza!« (Na spletni strani www.steveklink.com si lahko preberete več kot petsto člankov in ocen.)

Nedavno je bilo Stevovo glasbo slišati po vsej celinski Evropi v prenosu, ki ga je sponzoriral EBU, in Lufthansa je nekaj njegovih skladb vrtela v programu na svojih lètih.

V Sloveniji Steva poznamo predvsem po zasebnem in umetniškem sodelovanju z Mio Žnidarič. Skupaj sta posnela pet albumov, vključno z izjemnima projektoma s Ferijem Lainščkom (Pobarvanka, Iskre) in Svetlano Makarovič (Iskre), globokima in ganljivima avtorskima izpovedma, za katera je Steve zložil vso glasbo. Ne gre pozabiti tudi na albuma I Wish I Knew How in Hold My Hand, ki sta družno prejela pet Zlatih petelinov. Zadnja tri leta je Steve izdatno sodeloval z Big Bandom RTV Slovenija: zanje je spisal šest aranžmajev za Miin zadnji album Preblizu predaleč, in pred kratkim predstavil lasten projekt z osmimi novimi skladbami in aranžmaji za big band.

Naj bo big bandovska skladba, jazz, bebop, blues, folk, country ali melodija, ki nekomu kratkočasi urice na čezoceanskem letu, glasba Steva Klinka nosi pridih večnosti – in bo tudi zato o(b)stala.

»Iz angleščine prevedel Boštjan Malus.« e-pošte Boštjan
Searching the Blue (DMG 54.218061.2)

Searching the Blue - CD by Steve Klink
"Searching the Blue"

Mia Znidaric Album, 'Invisible Orchestra'. Arrangiert Steve Klink
"Invisible Orchestra"
Too Close for Comfort CD from Mia Žnidarič arranged by Steve Klink
"Too Close For Comfort"

music
Feels like Home CD by Steve Klink
"Feels Like Home"

Places to come from, Places to go... CD By Steve klink
"Places To Come From..."

Blue Suit - CD by Steve Klink
"Blue Suit"

Pobarvanka - CD from Mia Žnidarič featuring the Steve Klink Trio
"Pobarvanka"

Under
"Under The Influence"

Iskre - CD by Mia Žnidarič featuring the Steve Klink Trio
"Iskre"

Wish I knew how. CD by Mia Žnidarič featuring the Steve Klink Trio
"I wish I knew how"

CD by Mia Žnidarič featuring the Steve Klink Trio
"Hold my hand"

Live In Concert featuring the Steve Klink Trio
"Live in concert"


jslng&vt